Controls
Register
Archive
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

På The Elephant House

The Elephant House er en kafé i Edinburgh, og en meget god kafé, som har en noe uvanlig side (i alle fall etter hva jeg er vant med fra Norge): Man kjøper maten før man setter seg (med unntak av enkelte som bestemmer at regelen ikke gjelder for dem fordi det kan se ut som om det er få sitteplasser igjen), og så deler man de større bordene med andre om det ikke er plass på egne bord. Jeg syntes det var kjempeskummelt i begynnelsen, men det er noe jeg har begynt å sette pris på.

I dag gikk jeg på Elephant House for å studere hardt, eller rettere sagt for å skrive (noe som er vanskeligere hjemme, hvor internet bor). Jeg havnet på bord med fire normalt utseende personer som, viste det seg, diskuterte kirkepolitikk. Ikke på den noe distanserte måten vi til tider bedriver, men engasjert og delvis opprørt.

Da jeg satte meg ned dreide det seg om en homofil prest tilknyttet et sted som heter King's Cross (det fikk meg til å tenke på jernbanestasjonen, men jeg tror ikke det var den de mente), hvis ansettelse tydeligvis har blitt sabotert av folk som misliker homofile prester. Damen som satt ved siden av meg ropte om hvordan menigheten hadde ansatt ham uten å vite at han kom til å flytte sin "gay lover" inn i presteboligen (o-hoi!), og at det defor var helt naturlig at andre hadde grepet inn. En av de andre i gruppen påpekte så ...
Read more Comments (3)

På biblioteket

Det er én ting man må passe på når man sitter på et bibliotek av NLS-typen (altså et der man ikke selv kan gå og hente bøkene man vil ha, men må kalle dem opp, for så å vente til de snille bibliotekarene har hentet dem -- noe som kan ta alt fra et kvarter til over en time): Å be om nye bøker i god tid før man går tom for gamle. Det er ikke alltid like lett. Man har for eksempel bare lov til å kalle opp en 10-14 bøker av gangen, og hvis man venter for lenge (noe som lett kan skje hvis man venter til man har lest fem før man leverer inn igjen de man er ferdig med) risikerer man å gå tom.

Og når man går tom er det et begrenset antall ting man kan foreta seg:
-Man kan gå hjem (fristende, men ikke egentlig veldig produktivt)
-Man kan gå og drikke vann (men det er grenser for hvor ofte man kan gjøre det før vakten ser rart på en, for man må nemlig vise kort for å komme inn igjen etter å ha drukket vann -- man har selvsagt ikke lov til å drikke vann der bøkene er)
-Man kan gå en tur i lese-rommet og se på alle indexene og oppslagsverkene som fyller veggene (dem har man nemlig alltid tilgang på)
-Man kan se på hva alle andre leser.

Den eneste av disse som egentlig er interessant når man har vært på biblioteket men ...
Read more Comments (11)

Burns Night & Ceilidh

I kveld (eller i går kveld når denne artikkelen postes) har jeg vært på en såkalt Ceilidh (uttales Keili). Jeg var meget bekymret på forhånd, for ukjente sosiale situasjoner gjør meg svett nok uten dansing. Og dans er sentralt.

Nå må det sies at jeg ikke har noe imot å danse så lenge det er klare regler. Jeg får lett panikk hvis jeg forviller meg inn i et diskotek, men jeg tør påstå at Ceilidh er et av de mer underholdende tingene jeg har vært på. Tenk Jane Austen-dansing, men med høyere tempo og definitivt mer hopping og spinning.

Jeg danset ni av elleve danser (jeg sto over to valser, for det er ganske enkelt ikke like gøy -- med mindre man er sammen med noen man gjerne vil danse sakte sammen med, og Tor var ikke der (og ville kanskje løpt sin vei i løpet av de første fem minuttene hvis han hadde vært der)). Det begynte med Gay Gordons, som ikke var så veldig komplisert, men som innebar alt for mye spinning rundtogrundtogrundtogrundt, og det hjalp ikke Camilla å holde styr på stegene -- stor underholdningsverdi for dansepartner.Her finnes det en video, men tempoet må settes opp med ca en million.

Deretter fulgte Dashing White Sergeant, som ser slik ut, og som faktisk var ganske gøy. Jeg sier "faktisk var ganske gøy", som om det var noe utenom det vanlige. Det jeg mener er at den var rimelig enkel å holde styr på, og siden det var definitivt mindre ...
Read more Comments (9)

Inauguration a.k.a. Buhbye, Bush!

Hvor skal jeg begynne? La meg si at jeg lett lar meg føre av andres entusiasme, og at jeg selv om jeg er skeptisk til amerikanske politikere generelt, merker jeg at det beste ordet for å beskrive hvordan jeg føler meg akkurat nå er "giddy".

Bush er borte.
Obama er nå president.

Han kommer nok ikke til å bli en så god president som de fleste later til å forvente. Med mindre han faktisk er Messias. Men han kommer nok til å gjøre en mye bedre jobb, og det alene gjør meg lykkelig.

Jeg har aldri før sett en amerikansk innsettelses-seremoni, så jeg kan ikke sammenligne den med tidligere. Men det var et par ting som slo meg.

"The invocation". Hva i himmelens navn var det? Ikke bare er selve tittelen skummel som få, men mannen som leverte den var skumlere enn de fleste. Amerikanere gjør jo et stort poeng ut av skillet mellom stat og kirke, så hva gjør en preker-mann på åpningen av en offentlig innsettelses-seremoni? Denne Dr Rick Warren viser seg å være omtrent like skummel som han hørtes ut. Jeg lurer på hva Obama hadde drukket da han bestemte at han skulle være sentral.

Aretha Franklin, som alltid, er guddommelig. Men jeg kunne ikke unngå å legge merke til at sangen hun sang var "God save the Queen", bare med annen tekst. Britene godtet seg nok. Når det er sagt, har vi den jo på norsk også med annen tekst, uten at det regnes som den ...
Read more Comments (6)

Tidbits from The Illustrated London News

I forbindelse med doktorgraden min har jeg tilbragt en del timer på NLS (National Library of Scotland), hvor jeg har gått gjennom årgang etter årgang av gamle aviser. En av de aktivitetene som kan holde en sinnsfrisk i slike sammenhenger, er å lese notiser som ikke har noe å gjøre med det man egentlig leter etter. Jeg har tatt meg den frihet å notere ned noen av dem.

December 31, 1864:
A new minor planet (the eightieth in the series) of the remarkable group between the orbits of Mars and Jupiter, was discovered by Mr. Norman Pogson, the Government astronomer of Madras, on the 3rd of May last, in the constellation Scorpio. In brightness it was equal to a star of the 10 1/2 magnitude. Mr. Pogson states that it was very near the place where he discovered Isis, in 1856, and he thinks that very probably the new planet is identical with the one which he found on June 6, 1853, and afterwards missed and never recovered.
(p. 75, Vol XLV)
Det var i de dager da menn var ekte menn (og small furry creatures &c.), og astronomer kunne oppdage og miste nye planeter i hytt og pine. Akk, den eneste vi har mistet i det siste er Pluto. Vi prøver ikke hardt nok.

A real live challenge to fight a duel has been sent this week by a retired Major in the Indian army to a lawyer in Size-lane, Bucklersbury. The lawyer wouldn't fight, but he caused his would-be antagonist to be arrested and brought up before the Lord Mayor. The arrest took place, appropriately, on Boxing Day. Retired Majors ought to be made to understand that to send challenges or to fight duels is entirely contrary to the modern spirit of English Society, and that the law will have no mercy upon those who defy one another to mortal combat
(p. 670, Vol XLV)

June 15, 1895:
It is curious how among a people so distinctly humorous as the Americans that there should be a tendency to run a joke to death, when it is a poor joke to begin with this is still more deplorable. Another book has recently been published in corroboration of the jest that Bacon wrote Shakespere[sic].
(p. 730, Vol CVI)

August 15, 1896:
A poor old fellow was "murdered for his money" the other day, as it now turns out, under a total misapprehension. Because he lived in a parsimonious manner, it was supposed he was a miser, a view which might be taken of anybody of small means and an economical disposition. The whole affair seems a premium upon extravagance and a discouragement of thrift. Even misers ought not to be murdered (only bled), and when the crime took place it was regretted by everybody except the Chancellor of the Exchequer. His mouth watered, no doubt, over the expectation of the victim's contribution to the death duties. He must be a disappointed man, for it is discovered that the whole estate of the deceased amounts to five pounds sterling (left between a relative in Cornwall and a still more distant one in New South Wales). It is a pity that the murderer was not informed of this fact before the gallows got its due, for there is nothing a ruffian of that kind so much regrets as having laboured in vain. It is one of the few advantages of the literary profession that none of its members is in danger from this sort of error in judgement; everybody knows that they are not worth murdering for their money. I wish I could add that they themselves had never given way to this weakness as regards their fellow-creatures. Mr. Eugene Aram (who wrote, however, only scholastic works) and Mr. Wainright (an indifferent contributor to the lighter periodicals of the day ) both gave way to the temptation, but it is fair ...
Read more Comments (3)

Skyld og skam

I dag er det fredag. Det betyr (vanligvis) at jeg har vært på instituttets ukentilige vinforelesning. Disse fredagsforelesningene er semi-seriøse saker, og de har som regel veldig gode foredragsholdere.

Denne uken var det en skotte ved navn Geoff Gilbert fra American University of Paris som holdt et foredrag kalt "'Do you know how you feel?': Shame, la honte, and the language of gay love in Baldwin's 'Giovanni's Room'".

Nå har jeg aldri lest "Giovanni's Room", men det kommer jeg til å gjøre; denne forelesningen var nemlig spennende på mange, mange måter. Jeg skal ikke gå så nøye inn på det, for det var ikke derfor jeg ville skrive artikkelen, men selv om boken høres interessant ut var det konteksten han satte den i som fikk meg hektet.

Han trakk på noe han kaller skam-teori. Jeg har aldri hørt om det før, og det er kanskje litt problematisk at jeg kaller det skam-teori (noe jeg skal komme tilbake til) -- shame theory heter det på engelsk. Boken handler om skam i forbindelse med homoseksualitet, og han fortalte at det er noe som kalles Gay Shame-bevegelsen. Den kan dere lese om selv, hvis dere vil (det er ganske spennende), men det jeg vil frem til er at han presenterte shame som noe potensielt positivt og produktivt -- og det ville det aldri falt meg inn å tenke på det som.

Jo mer han snakket, desto mer fornuftig virket det imidlertid (og det var ikke bare aksenten, som jeg medgir får ...
Read more Comments (8)

WorldCat

WorldCat er en database (antar jeg -- jeg har et veldig vagt grep om hva en database egentlig er, men jeg tror det er noe slikt) som samler katalogene til alle bibliotekene i hele verden (vel, 10 000 av dem...), og lar deg søke i alle på én gang.

Det er selvsagt et helt genialt konsept, for selv steder som NLS (som har en 13 millioner bøker og tidsskrifter og denlags) kan ikke ha alle bøkene i hele verden, og da er det greit å vite hvem som har dem. Og om man trenger å be om inter library loan, eller om man bare kan krysse gaten til et annet bibliotek.

Den har til og med en funksjon som gir deg avstanden til nærmeste bibliotek med en utgave av boken du leter etter i miles. Og det er her jeg av og til får problemer.

Jeg kan ikke unngå å føle at de ler av meg når de forteller at den finnes henholdsvis 3200, 3700, 3800 og 4100 miles unna.
Comments (2)

Dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk

Jeg blir gal. Jeg tror faktisk jeg er på vei over kanten. På ekte denne gangen.

Kontoret mitt er på campus, og det burde jo i utgangspunktet være positivt, burde det ikke? Men
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
de driver og utbedrer biblioteket her (jeg tror planen er å være ferdig
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
i 2012 eller noe slikt), og det innebærer
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
at de har en gravemaskin av typen som ikke graver, men
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunker
utenfor vinduet mitt. Den har holdt på i hele dag. Det er ikke lett å
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
skrive om Dickens når man ikke kan høre seg selv tenke.

dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
dunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunkdunk
Jeg blir gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal.
Comments (3)

Kornsirkelmysteriet

Jeg har jo tidligere erklært meg skeptisk til diverse "utrolige" fenomener som "vitenskapen ignorerer" og "bare kan tyde på utenomjordisk intervensjon".

Når så et av søskenbarna mine presenterte meg for kornsirkel-spekulasjon i form av en TV Norge-dokumentar, reagerte jeg selvsagt med sunn skepsis. Det er ikke alle som gjør det. Her kan dere se et eksempel på det motsatte.

Jeg skjønner jo at folk blir fascinerte. Det er til tider virkelig spektakulære saker. Dokumentarer som denne kan man imidlertid ikke ta seriøst. La meg demonstrere.

Det hele åpner med en serie uetterprøvbare påstander om folk som har sett kornsirkler dukke opp på bare minutter, og en kvinne som sier at her, her finner man det som gjør at en "skjønner at det er mer mellom himmel og jord enn man hittil har trodd"; før Terje Toftenes forteller at det når man ser dem er "umulig å unngå den merkelige følelsen at det kan være noe helt annet som står bak". Man får "Åndenes makt"- og "Fornemmelse for mord"-assosiasjoner.

Når man så blir fortalt at det er et fenomen som virkelig har økt i omfang og kompleksitet på 1980- og 90-tallet, altså samtidig som man har fått mer avansert informasjonsteknologi, datamaskiner som kan designe avanserte mønstre osv., vel... jeg tar ikke det som et tegn på at det ikke er menneskelaget. La oss et øyeblikk tenke oss at det faktisk er romvesener som har laget dem. Og at det begynte for noen hundre år siden, slik dokumentaren hevder. Hvorfor skulle ...
Read more Comments (21)

50 book challenge

Jeg vet ikke om dette gjelder som et såkalt MEME. Det er noe jeg har kommet over, men aldri deltatt i offentlig, på det der nettstedet jeg tilbringer alt for mye tid på. Konseptet går ut på at man melder seg på 50 book challenge, for så å holde alle andre oppdatert på hvilke bøker man leser. Målet er, som man kanskje kan slutte seg til ut ifra navnet, å lese 50 bøker på et år.

Jeg nølte veldig med å melde meg på det av to grunner: Jeg var slett ikke sikker på at jeg leste 50 bøker i året lenger; og jeg hadde en snikende anelse om at jeg som litteraturstudent har en noe urettferdig fordel. Det er ikke snakk om en konkurranse. Ikke engentlig. Men det er ikke fritt for at det kanskje føles som en, likevel.

Jeg begynte imidlertid å holde oversikt over bøkene jeg leste i fjor. For å jevne litt ut, tok jeg bare med fiksjon (ikke faglitteratur) (noe jeg har tenkt å endre på i år), og det viste seg i grunnen at 50 ikke er noe problem (i alle fall ikke hvis man tar livet av datamaskinen med en kopp kaffe ca halvveis i året). Da jeg nevnte dette for Tor ble han umiddelbart bitter fordi han ikke hadde holdt oversikt over hvilke bøker han hadde lest, og bestemte seg umiddelbart for å ta igjen for det tapte i år (så langt ligger han en bok foran meg, siden han har lest ...
Read more Comments (44)
Ole Petter likes this