Controls
Register
Archive
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

AFS

Som selvutnevnt historieskribent velger jeg å se det som godt innen mitt område å pimpe litt AFS. AFS er, som jeg regner med at de av dere som kjenner meg vet, en fredsorganisasjon som arbeider gjennom internasjonal utveksling. Det egentlige lange navnet er American Field Service, et navn som er noe uheldig dersom man ikke har tid nok til å forklare godt.

YFU, AFS' bitre fiende på utvekslingsområdet, står for Youth For Understanding. Et greit og lettfattelig navn. Det oppsummerer i klare vendinger hva det er hvem det er for og alt det der. AFS er derimot belemret med problemet at de uvitende massene antar at vi er en pro-amerikansk lobby-organisasjon eller eventuelt (om man har fått sagt at det handler om utveksling) at vi bare sender til USA.

Jeg setter det vel kanskje noe på spissen her, men det er lov. Det sier Tor. Angivelig sitter de bedre da.

American Field Service var opprinnelig et ambulansekorps bestående av frivillige amerikanske ambulansesjåfører i 1914. De skulle ta seg av skadde franske soldater (det var før man fikk alt det onde blodet mellom USA og Frankrike). Etter å ha sett hva krigen brakte med seg, kom de frem til at eneste måte å hindre en ny slik krig på var å øke forståelse mellom kulturer. Fred gjennom forståelse. Arbeidet ble forstyrret av en ny storkrig, der AFS igjen fungerte som et ambulansekorps og blant annet hjalp til ved frigjøringen av Bergen-Belsen, men etter krigen og spesielt fra 1971, da AFS ble multinasjonal med utveksling mellom andre land enn til og fra USA, har arbeidet tatt av.

Her er det en fin veldig interaktiv tidslinje med en hel rekke (bokstavelig talt) fine bilder:
http://www.afs.org/AFSI/content/page.php?uid=12

AFS har idag utveksling mellom 60 land. Det er fremdeles først og fremst en fredsorganisasjon og må derfor ikke forveksles med styggedommer som EF eller STS.
Så over til pimpingen: Det kommer en hel masse studenter til Norge i august. De trenger et sted å bo. AFS-studenter bor i vertsfamilier som ikke får betalt for å ha dem der. De skal bo der som en del av familien, delta i husarbeidet på linje med alle andre og lære norsk gjennom året. Alt for mange nordmenn innbilder seg at dette er en umulig oppgave. At man må være beredt til å oppvarte studenten gjennom hele året og all verden slags andre svake unnskyldninger (gud forby at man skulle bruke gjesterommet som rom for studenten. det må man jo ha i tilfelle man får besøk...)

Det er vel ikke så aktuelt at de av dere som er studenter selv tar inn AFS-studenter, men det betyr ikke at dere ikke kan legge press på foreldre eller lignende. Det er ingenting som føles verre enn å være sammen med fantastiske mennesker fra hele verden på velkomstleir samtidig som enkelte av dem ennå ikke har fått familie.

Morsomt er det også.

Hvis dere vil vite mer kan dere ta kontakt med meg eller AFS Norge:
http://www.afs.no/

Comments

Tor,  20.04.05 23:02

Hør Hør!

Det er absolutt viktig at folk som kommer hit får et sted å bo. Sikkert ganske kjedelig å komme hit, også er det jævlig kaldt, og det snør sidelenges, selv om det er sent i juli, og ingen snakker i heisen (og hvis de snakker er det på et rart språk), også vet du ikke engang om du har et sted å bo.

Kanskje dette kunne være noe for deg på Moholt Eivind?

Eivind,  21.04.05 00:28

Her på Moholt kjenner vi allerede gledene av å bo flerkulturelt.

Ingenting er som å komme inn, morratrøtt og jævlig, på badet hvor spanjolen står og dusjer og sier "Come in, come in!"

For ikke å snakke om nederlenderen som låser døra hver gang jeg viser meg utfor rommet.

Are,  21.04.05 04:09

Eivind: Du får ta det som inspirasjon til selvforståelse.

Hehe.

Forøvrig er det med å snakke i heisa og snakke generelt veldig sant. Jeg hadde akkurat en inngående samtale med en videotekniker, som ikke hadde det minste imot at jeg satt på AV-rommet mens han testet konferanseutstyret, som er fra norske Tandberg. Vi pratet litt om litt forskjellig, han var oppriktig interessert i hva jeg drev med og ville drive med, og jeg spurte og gravde litt tilbake. Jeg håper virkelig at jeg klarer å beholde noe av denne "involver deg litt i mennesker du ikke kjenner"-holdningen - vi mangler den sårt i Norge.

Husker godt tilværelsen på Kringsjå i høst - jeg hadde jo Johs til nabo, men de andre seks personene var det dårlig med sosialt samvær med, med unntak for Ding fra Kina. Og man snakker virkelig ikke med andre i heisen - "oj, et annet menneske, shhhhhhh".

Nå spørs det om dette blir en fullt så stor problemstilling hvis jeg bor sammen med Anders m.fl. til høsten - da kan vi jo bare prate om militæret og programmering og film og spill og følelser og sånn når som helst. ;)

Men seriøst. Jeg skal bli en representant for det utadvendte, varme Norge. Jeg skal i alle fall prøve.

Camilla: Interessant å lese om AFS-historie. Jeg visste litt av det, men ikke mye.
Category
History
Tags
AFS
fredsarbeid
internasjonal utveksling
multikulturalitet
Views
3243
Google hits
1
Last google search
afs historier