Controls
Register
Archive
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Sjokolade og alt som er galt med verden

Universitetet er et spennende sted å jobbe, med stimulerende samtaler og smarte folk rundt hvert hjørne. I dag gikk jeg for eksempel på en kollegas forelesning for førsteårsstudentene og lærte at det er større forskjell på standarden til Oxford English Dictionary og andre britiske ordbøker enn det er mellom den og den største amerikanske ordboken.

Likevel kom dagens store utfordring fra kiosken. Jeg gikk nemlig ned for å skaffe proviant ca to timer etter lunsj, og snublet i den forbindelse bortom sjokoladehyllen. Der gled jeg stadig i retning av det store utvalget melkesjokolade, og etter ikke så lenge sto det mellom Freia med luftbobler og Freia uten. Jeg sto opp klokken seks i dag og foreleste uten kaffe fordi de hadde stengt av vannet på Dragvoll; ikke døm meg.

Jeg følte imidlertid at noen hadde laget en ond plan for å få meg til å kjøpe Freia med bobler, for den dukket opp mye oftere på radaren min. Først trodde jeg dette var fordi hjernen min hadde blitt til grøt, men etter hvert innså jeg at den virkelig lå på flere steder i hyllen.

"Merkelig", tenkte jeg.

Ved nærmere ettersyn viste det seg at det er snakk om to forskjellige luft-sjokolader fra Freia.

"Herre min hatt", tenkte jeg.

Trenger man virkelig mer enn én sjokolade med luftbobler fra samme produsent?

Jeg innså imidlertid mitt ansvar overfor Calcuttaguttas lesere og kjøpte derfor begge for å se hva som foregår.


Den ene heter Porøs (jeg tror den har vært i hyllene en stund); den andre heter Boble.


Utenfra ser de nesten helt like ut (klassisk Freia Melkesjokolade; gul innpakning; like tunge). Det er imidlertid tydelig at den ene fremstilles som mer luftig enn den andre. Der den ene bare har luftbobler har den andre luft (og bobler som er så boblete at de bare kan fremstilles med en tegning); og der den ene har bobler som kommer ut av en firkantet (om enn noe kurvet) beholder, er den andre så boblete at boblene tydeligvis har brutt gjennom og tatt over utsiden også.


Denne tendensen er bevart i at de to sjokoladene er støpt i forskjellige former.


Uredd blogger som jeg er tok jeg eksperimentet ett steg videre.


Et stort offer.


Jeg kjente ingen stor forskjell. Boblesjokoladen er kanskje bittelitt mykere enn den andre, men om jeg bare fikk en av dem ville jeg aldri klart å si hvilken av dem det var.

Det er imidlertid viktig å undersøke slike ting ordentlig, så jeg fikk tak i Silje og tvang på henne litt sjokolade. Hun var enig i at det kanskje var en liten forskjell. Lill, som jobber i administrasjonen, kjente ingen forskjell.

Anne, som er lingvist og derfor en Ekte Vitenskapsperson anklaget oss for dårlig eksperiment-metode fordi vi ikke hadde brukt blindtester, og etter å raskt og effektivt ha konstruert et mer tilfredsstillende eksperiment erklærte hun at det var en forskjell.

Konklusjon: Joda. Litt mer luftig, eller i alle fall hakket mykere.

Men verd et helt nytt produkt? Jeg lurer på om disse sjokoladene ikke kan brukes som bilde på alt som er galt med verden. Og det er ganske imponerende, for sjokolade er ikke generelt noe jeg er kritisk til.
Matteus, Tor, Karoline, Ragnhild, Hanna Maja likes this

Comments

Wow

Tor,  12.09.12 15:34

Ekte Vitenskap. Jeg er imponert.
Karoline likes this

B,  12.09.12 21:15

Willy Wonka ville vært veldig vannæret ved vurderingens vidunderlige vedvarende variøse vinkling.
Camilla, Tor likes this

"Huff for noen knallharde oppdrag søstra di tar på seg for at vi andre som vander i tåkeheimen skal bli opplyst. Formidle TUSEN takk til Camilla."
- Trond Nordam
Camilla, Tor likes this

Anders K.,  13.09.12 10:47

Alle husker vel da det var all the rage med limitied edition-godteri: Spesialgreier som kun var i salg en kort periode, og som surfet på produktets nyhetsverdi og hadde som hovedformål å synliggjøre produsenten. Den gode nyheten er at dette nå er markedsstandard. Freia har de siste par årene produsert et utall forskjellige sjokolader som har vært i salg i kortere perioder, for så å bli erstattet av nye. Formålet med denne evige rulleringen er selvsagt å gjøre produktets nyhetsverdi evigvarende. Du vil aldri se "Freia Boble" uten at det står "nyhet" ved siden av logoen. Jeg nevner i fleng et lite utvalg av det nåværende tilbudet:

11 varianter av standard melkesjokolade, fra klassikere som Firkløver og Helnøtt til nye tilskudd som Walters mandler, Walters Nr. 156, Porøs og Boble.

11 typer "Freia premium", mørk sjokolade med kvinnelig målgruppe, deriblant smaker som sitron, salt, pekannøtter og mynte (feilaktig omtalt som "mint").

Minst 4 varianter i produktlinjen "Ego", som erstattet den kortlivede "Min". Linjen innbefatter blant annet lakris og marengs.

4 varianter av "Melkedrøm", med spennende ingredienser som jordbærsaus og sjokoladesaus (!)

I tillegg kommer poser med sjokolade utenfor den tradisjonelle "bar"-kategorien, som Walters drasje, Perle hasselnøtt og Knask rosiner. Og selvsagt sesongprodukter som påskesjokolade og julesjokolade.

At dette skal være negativt på noen som helst måte er selvfølgelig fullstendig feilaktig. Dagens produksjonsmetoder gjør at man enkelt kan variere utvalget i det uendelige med flere små produktlinjer, og rom for eksperimentering, i stedet for et lite antall trauste bestselgere. Dette er slik jeg ser det et uforbeholdent gode.
Camilla likes this

Wow

Camilla,  13.09.12 10:52

Du har tydelig gjort mye mer forskning på feltet enn meg. Jeg bøyer meg i støvet.
Karoline,  13.09.12 13:50

Jeg måtte lese artikkelen din en gang til, for jeg syns den var så morsom. "Herre min hatt", tenkte jeg. Fantastisk!
Ragnhild,  13.09.12 15:59

Minner om at fair trade er best.
Knut,  18.09.12 16:23

Walters Drage!!
Camilla,  18.09.12 16:26

Er det bare jeg som får "World of Goo"-assosiasjoner av designet til Boble-sjokoladen?