Controls
Register
Archive
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Dødsstraff

Enkelte dager burde man gå og legge seg igjen. I dag våknet jeg for eksempel til en artikkel på NRK som melder at flertallet av FrPs velgere vil ha dødsstraff i Norge. Jeg kjente jeg ble litt kvalm.

Bare 43 prosent av Frp-velgerne er motstandere av dødsstraff, mens 6 prosent ikke har noen bestemt oppfatning om saken.

Og det er jo ille nok. Litt kjapp hoderegning viser altså at 51% ifølge denne undersøkelsen er tilhengere av døddsstraff. Jeg vet lite om InFact (som har gjort undersøkelsen) utenom at litt rask googling antyder at de later til å jobbe mer for VG enn de andre avisene (og at de har orddelingsfeil på hjemmesidene sine). Mye avhenger jo av hvordan spørsmålet blir stilt og hva de anser som "å spørre et representativt utvalg av populasjonen", men selv om man tar høyde for det virker over 50% fryktelig høyt. Vi snakker jo tross alt ikke bare om å generelt underminere velferdsstaten, miljøet og økonomien (som er det FrP-velgere vanligvis later til å planlegge), men statlig veloverveid drap på enkeltmennesker.

Og så kommer det som er enda mer skremmende:

Fremskrittspartiets velgere skiller seg dermed vesentlig fra befolkningen som helhet, hvor om lag en av fire er for dødsstraff i Norge.

Er virkelig en av fire nordmenn tilhengere av dødsstraff? Det er skremmende høyt. Jeg har alltid vært meget fornøyd med å bo i et land hvor staten ikke kan gå hen og ta livet av meg. For det er det det handler om. Det er ikke slik at man er trygg om man ikke gjør noe galt. Justismord er en realitet, og det blir ekstra skummelt når justismord faktisk kan bli justismord. For man kan ikke egentlig få saken sin gjenopptatt når man er død.

Fordi det tydeligvis er nødvendig, her er en link til Reprieves 10 myths and facts about the Death Penalty. Reprieve har jo også en agenda (det er en organisasjon av advokater som jobber for fangers menneskeretter), men poengene står.
Are, Eivind, Karoline likes this

Comments

Anders K.,  30.10.10 13:52

"I en undersøkelse gjort av InFact for VG svarer 51 prosent av Frp-velgerne at de er for dødsstraff i Norge, enten generelt eller kun i spesielle tilfeller."

I papiravisen stod det "Vil ha DØDSSTRAFF for barnedrap", noe som selvsagt førte til at folk rundt lunsjbordet tror dødsstraff snart blir innført i Norge. Jeg er derfor ganske sikker på at spørsmålet for eksempel er "Er du for dødsstraff for pedofile barnemordere?" Dette talles slås så sammen med dem som er for dødsstraff generelt, og presenteres som ett tall. VGs undersøkelser er for så vidt notoriske for sitt elendige vitenskapelige grunnlag. En gang fikk de til at 95% av befolknignen (dvs VG-lesere som aktivt velger å sende sms) mener den rødgrønne regjeringen har skylden for samtlige dødsfall i trafikken. Dette blir videre fremstilt som et faktum, ikke en mening. Det hele ble illustrert med en skolebuss som kjører over den smale Skodjebrua på Sunnmøre -- ei bru som ble erstattet av en toppmodene flerfelts bru for utallige år siden. VG-undersøkelser gjelds ikke.
Ulf,  30.10.10 14:08

Når kan vi "like" kommentarer, Tor?

Vel

Camilla,  30.10.10 16:30

Jeg vil tro at hvis man er for dødsstraff generelt er man også for dødsstraff i spesielle tilfeller.

-

Anders K.,  31.10.10 03:34

Ja, men det sistnevnte tallet er nok betydelig større enn det første.
Camilla,  31.10.10 12:17

men å være tilhenger av dødsstraff i "spesielle tilfeller" er jo ikke noe bedre enn å være tilhenger av dødsstraff. Eller, det er bare en gradsforskjell.
Ulf,  31.10.10 14:06

Drar man det langt nok som superskurk er det få andre straffer enn dødsstraff som passer, i alle fall hvis man vil holde seg så langt unna tortur som mulig. Folkemord f.eks. er et "spesielt tilfelle". Jeg har ikke problemer med å hykle på dette området. Lovverket er for pleben.

:

Anders K.,  31.10.10 14:20

@Camilla: Det er jo egentlig akkurat det samme. "Dødsstraff i spesielle tilfeller" er en formulering som kun brukes til ledende spørsmålsstilling. I virkeligheten gjelder all dødsstraff spesielle tilfeller. Hverken USA, Kina eller Saudi-Arabia henretter folk uten visse (ofte tullete, men like fullt avgjørende) kriterier til forbrytelsens natur.

Ren gjetning: 3% har svart at de er tilhengere av dødsstraff på prinsipiell basis, 48% at de er tilhengere av dødsstraff for pedofile mordere av utenlandsk opprinnelse, eller noe lignende. VG sier dermed at 51% (et svært medievennlig tall, det kan erstattes med "et flertall") er for dødsstraff. Sjokkoverskriften er sikret. Men hele skillet mellom dødsstraff og "dødsstraff i spesielle tilfeller" er svært tendensiøst. I likhet med hele "undersøkelsen". Jeg er mer bekymret for at folk tror på det som står i VG, enn at dødsstraff skal bli innført i Norge.

@Ulf: Hvorfor skal folk som Radovan Karadzic eller Charles Taylor slippe så lett unna? Jeg vil heller at de skal miste sin frihet i mange år, enn i noen få måneder.
Category
News commentary
Tags
Frp
dødsstraff
reprieve
Views
2820
Google hits
5
Last google search
dødsstraff av pedofile